14 August 2016

Πληροφορίες σχετικά με το τεστ Παπ (τεστ Παπανικολάου) και βίντεο που δείχνει πως παίρνει ο Γιατρός το δείγμα.

Μετάφραση - επιμέλεια του παρακάτω κειμένου
καθώς και σχολιασμός ( με πλάγια γράμματα ):

Αργύρης Αργυρίου
Γενικός - Ιατρός
Καβάλα.






Που οφείλεται ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας;

Σχεδόν πάντα ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας οφείλεται σε τοπική μόλυνση με τον ιό HPV ο οποίος μεταδίδεται σεξουαλικά.


Για πιο λόγο γίνεται το τεστ Παπανικολάου;

Το τεστ Παπ γίνεται για ανακαλύπτουμε έναν πιθανό καρκίνο του τραχήλου της μήτρας σε μία γυναίκα. Το χρησιμοποιούμε κυρίως για να ανακαλύπτουμε κυτταρικές αλλοιώσεις του τραχήλου της μήτρας σε πρώιμο στάδιο, οι οποίες αλλοιώσεις αν δεν θεραπευτούν μπορεί να εξελιχθούν σε καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Σε μερικές περιπτώσεις το τεστ Παπ μπορεί να ανακαλύψει τέτοιες αλλοιώσεις πριν καν γίνουν ορατές με το μάτι και πριν να εξαπλωθεί ο καρκίνος σε άλλα μέρη του σώματος.

Πόσο συχνά πρέπει να γίνεται το τεστ Παπανικολάου ( τεστ Παπ ) ;

Οι γυναίκες που δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του τραχήλου της μήτρας θα πρέπει να αρχίσουν να ελέγχονται με το τεστ Παπανικολάου ( τεστ Παπ ) στην ηλικία των 21 ετών. Το τεστ Παπ πρέπει να γίνεται κάθε 3 χρόνια στις γυναίκες από 21 ετών έως και 65 ετών (και μετά τα 65 stop).


(Στην Ελλάδα πολλοί Γυναικολόγοι προτείνουν στις γυναίκες έλεγχο με τεστ Παπ κάθε χρόνο αλλά αυτό δεν συνάδει με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες).

Οι γυναίκες που ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου και θα πρέπει να ελέγχονται με το Παπ τεστ ( = Τεστ Παπ ) πιο συχνά:

Γυναίκες που ξεκίνησαν την σεξουαλική τους ζωή νωρίς
Γυναίκες που είχαν πολλούς ερωτικούς συντρόφους
Καπνίστριες
Ιστορικό μόλυνσης με τον ιό HPV

Πηγή:  http://www.2minutemedicine.com/patient-basics-pap-test-papanicolaou-smear/ ( Η www.2minutemedicine.com είναι εκλαϊκευμένη ιστοσελίδα από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ για να ενημερώνεται το πλατύ κοινό για θέματα υγείας ).

Σύμφωνα με την έγκυρη Σουηδική ιστοσελίδα www.cellprov.se του Νομού Västra Götaland της Σουηδίας, από τότε που άρχισαν στην Σουηδία οι συστηματικοί έλεγχοι με το τεστ Παπ (αρχή της δεκαετίας του 60) οι θάνατοι από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας ελαττώθηκαν κατά 60%.

Τα εμβόλια κατά του ιού HPV, όπως π.χ. το Gardasil και το Cervarix, ναι μεν μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο να προσβληθεί μια γυναίκα από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αλλά όμως δεν εξαλείφουν 100% αυτόν τον κίνδυνο.

Πηγή: http://www.cellprov.se/fragor-och-svar/

Δείτε επίσης και το:
Landy R et al.: Impact of screening on cervical cancer incidence: A population-based case-control study in the United States.

International Journal of Cancer  https://doi.org/10.1002/ijc.32826

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ijc.32826

( Αναφέρεται από Medscape 18-02-2020)


Παρακάτω παραθέτω και ένα κατατοπιστικό σύνδεσμο με βίντεο που περιγράφει πως παίρνει ένας Ιατρός ή μια Μαία ένα Παπ - τεστ:

How To Obtain A Specimen For A Pap Smear:


No comments: